"Victor Jara" av Lillbjørn Nilsen

Category: , By Amalie
Sanganalyse av “Victor Jara.”


Sangen om Victor Jara er skrevet av Lillebjørn Nilsen. Teksten handler om den Chilenske sangeren som blir myrdet på Santiago stadion, under statskuppet i 1973. Victor Jara var en politisk aktivist og han sang om fred, kjærlighet og rettferdighet. Musikken hans ble et symbol for motstanden mot militær undertrykkelse og urettferdighet i Latin-Amerika. Lillebjørn Nilsens sang beskriver hendelsen der han blir skutt, mens 6000 mennesker synger til soldatene at de skal komme med dem og synge med dem. Victor Jara var den som startet sangen og fikk alle de andre dødsdømte til å synge med. Teksten er en heder til Victor Jara og en minnesang. Stemningen i sangen gir et bilde av Victor Jara som en stolt, uredd mann. I seg selv gir ikke teksten uttrykk for noe verdisyn, men det er en sang om en mann som døde for sine egne personlige og politiske verdisyn.

For at man skal forstå betydningen av sangen er det forutsatt at lytteren har kunnskap om kuppet i Chile i 73 og om Victor Jara som sanger og det han symboliserer. Det er verdt å vite at Victor Jara støttet president kandidaten Salvador Allende, hjalp til med frivillig arbeide og holdt gratiskonserter. Han var en folkehelt som kjempet mot undertrykkelsen. Etter det militære statskuppet ble Victor Jara sett på som en trussel og han ble tatt med til Santiago stadion der han ble torturert og skutt.

I begynnelsen av sangen blir soldatene som holder fangene kalt tapre: ”på en stadion i Santiago står
sangeren Victor Jara. Tatt til fange av tapre soldater som frykter hans sang og gitar” Men på slutten, etter mordet, blir de kalt bødler. Det er en kontrast, og siden man allerede på starten av sangen vet at soldatene skal drepe forsvarsløse mennesker, så oppfattes det egentlig ganske sarkastisk, og at Victor Jara og alle de andre skal henrettes gjør urettferdigheten forsterket med denne kontrasten. Sangen gir et veldig billedlig inntrykk og er lett å lytte til for den er kort og direkte, med enderim.

Jeg vil ikke si teksten gir uttrykk for direkte samfunnskritikk, men at den først fremst er en hederssang til Victor Jara. Gjennom sin hyllest til Jara gjør sangen lytteren bevisst på urettferdigheten og undertrykkelsene i Chile 1973. Det er en sang som minner en på at det er viktig at personer som Victor Jara finnes og tør å være samfunnskritiske.
 

0 comments so far.

Something to say?