Ringenes Herre

Category: , By Amalie
Jeg valgte å presentere den episke romanen Ringenes Herre i denne ukens blogg oppgave. Ringenes Herre er skrevet av J.R. R. Tolkien og ble utgitt i 1954.



Handlingen foregår i en fiktiv verden kalt Midgard, der en ond makt fra fortiden igjen begynner å røre på seg. Historien begynner med forberedelsene til hobbiten Bilbos 111 års bursdagsselskap. Bilbo vil ut på et siste eventyr før han dør og han planlegger å forlate Hobbitun for godt. Under en tale på bursdagen sin setter Bilbo på seg en ring som gjør at han blir usynelig, som en spøk. Denne ringen hadde Bilbo fått tak i på en av sine tidligere eventyr som man kan lese om i boka ”Hobbiten.” Det Bilbo ikke visste var at ringen var gitt en makt som kunne trollbinde alle verdens folkeslag om den ble brukt riktig, og at dens opprinnelige eier, Sauron, var på utkikk etter den og han hadde store planer om å underlegge seg verden, og bruke dens beboere som slaver. Bilbos nære venn, trollmannen Gandalv, aner at ringen Bilbo brukte er maktens ring og ber Bilbo legge fra seg ringen og etterlate den til nevøen, Frodo, før han drar ut på sin siste ferd. Når Gandalv oppdager til sin forskrekkelse at han hadde rett, drar han tilbake til Hobbitun og advarer Frodo om faren han er i og ber han forlate huset med ringen før Saurons hjelpere kommer og tar den. Sammen med gartneren, Sam, og to venner, Munti og Pippin, setter de ut på en ferd som skulle bli mye lengre og farligere enn de først hadde trodd. Etter hvert som ryktet sprer seg om ringen kaller alven Elrond inn til et rådsmøte for å diskutere hva som skal gjøres med ringen. Den eneste måten å ødelegge ringen på er å smelte den i lavaen fra Dommedagsberget, det samme stedet den ble laget. De fleste representantene fra de forskjellige folkeslagene vil ta ringen og bruke den selv til fordel for sitt eget folk. Frodo er en av de få som ser den virkelige faren i ringen uansett hvilke hender den er i, og utnevner seg selv til ringbærer. Aragorn, Boromir, Gandalv, dvergen GImli, alven Legolas og Sam, Munti og Pippin slår følge med han for å hjelpe han å nå Mordor og trosse farene han vil møte underveis.



Tolkiens hensikt med boka har blitt tolket mange ganger og folk har lett eter en ”dypere mening” ved Ringenes Herre. Faktum er at det ikke er noen hensikt eller ”dypere mening.” Siden Tolkien var i fronten under første verdenskrig har det blitt spekulert i om Sauron og de onde øst i Midgard representerte tyskerne. Tolkien hevder at om dette var sant vill boka fått et helt annet utfall nemlig ville ringen blitt brukt mot Sauron, ikke ødelagt, Sauron ville ikke gått opp i røyk, men blitt gjort til en slave, og Barad-dûr ville ikke blitt ødelagt, men okkupert.



Jeg liker boka veldig godt fordi den er så utrolig gjennomført og godt skrevet. Skildringene i boka gjør at man lever seg inn i historien som er både estetisk vakker og grusom samtidig. Det er mange detaljer i boka som viser tilbake til bøkene ”Hobbiten” og ”Silmarillion” og den er full av historier. ”Silmarillion” er historien om skapelsen av Midgard og for å vite eller forstå bakgrunnen til mange av personene i Ringenes Herre burde man ha lest denne boka. Tolkien har også utviklet et språk som brukes av alvene i boka. Som sagt er alt veldig gjennomført og detaljert, og det fører til at boka er veldig absorberende å lese. Selv om skille mellom godt og ondt er veldig klart er ikke boka forutsigbar og den byr på mange overraskelser.
 

0 comments so far.

Something to say?